Tips van

Met de tips van WIL-LEM geef ik op een praktische
no nonsense en grappige manier duidelijkheid en tools die het ondernemende leven Leuk en Makkelijk maken.

Meld je aan voor de tips van WIL-LEM

Van 6 naar 9 procent

Werk jij als zelfstandige in bijvoorbeeld de horeca, bouw, sport, cultuur of detailhandel? Of werk je als schoenmaker, kleermaker of kapper? Dan mag jij factureren tegen het lage btw-tarief. Dit was tot nu toe nog 6%. Maar vanaf 1 januari 2019 is het lage btw-tarief vastgesteld op 9%. Deze verhoging heeft invloed op je prijsstelling, administratie en btw-aangifte. 

WIL-LEM geeft je 6 praktische tips.

Eindejaarstips 2018

Als ondernemer heb je fiscaal voordeel. Sommige voordelen krijg je min of meer vanzelf zoals de ondernemersaftrek (wel voldoen aan 1225 uur!) en de MKB-winstvrijstelling (14% van je winst). 

Het eind van het jaar is echter een mooi moment om nog voordeeltjes te pakken. Het zijn besparingen die je weinig moeite kosten en waar je net even aan moet denken. 

WIL-LEM heeft een aantal tips voor je op een rijtje gezet. 

Afronding 2018 en goed voorbereid 2019 in

Ik wens je een mooi 2019 toe. Vol van vreugde, positiviteit en veel ondernemend plezier!

5-jarig bestaan
Het begint bij WIL-LEM in ieder geval goed want wij bestaan 5 jaar! Reden voor een feestje dus en wij vieren dat heel graag samen met JOU.

Het hele jaar door word je dan ook zo nu en dan verrast met leuke, grappige, handige, financieel interessante geschenkjes.

Bijlage
In de bijlage tref je tips aan hoe je 2018 af kunt ronden en wat je allemaal dient te verzamelen voor het jaarrapport. Verder nog wat tips om 2019 administratief en financieel goed voorbereid van start te gaan.  

Proost op een top jaar!

Marthe

De Regenboog en de Pot met Goud

Aan het eind van de regenboog vind je de pot met de goud. Heb je het wel eens geprobeerd? Naar de regenboog toelopen om te kijken of er echt een pot met goud te vinden is?

Die regenboog zie ik maar hoe bereik ik die pot met goud
Maandag nog, op mijn verjaardag zowaar, zag ik een regenboog. En gelijk kwam dit in mij op 'Aan het eind van de Regenboog, wacht mij een Pot met Goud'. En daarna moest ik hard om mezelf lachen. Want het is een leuke gedachte maar zo werkt het in 'het echte leven' natuurlijk niet. Hoewel........ik werd die dag blij verrast met een envelop;-). Dus tja, een beetje geloven is toch wel leuk.

Creëer je eigen pot met goud
Maar alle gekheid op een stokje, die 'pot' zal je toch echt zelf met 'goud' moeten vullen. Wat kun je zelf doen als zelfstandig ondernemer. Nu dat is best heel veel. En WIL-LEM helpt je op weg met deze eerste 3 Gouden Pot Tips. Vullen of lezen maar! 

Van Aaaaaaaahhhhhhh naar Oohmmmmmmm

Aaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhh
Net op het moment dat ik met mijn 2 Spaanse viervoeters wil gaan wandelen, gooit de postbode een blauwe envelop door de brievenbus. Hè bah, daar heb ik nu toch helemaal geen zin in......... Dankuwel postbode!
 
Nee hoor, grapje, 'don't shoot the messenger' ;-)
 
Gewoon straks met een helder hoofd een planning maken, nu eerst lekker naar buiten de natuur in.

Belastingaangiften zorgen nogal eens voor de nodige spanningen.
Zonde want het is niet nodig, als je zorgt voor een goede organisatie, structuur en een potje.
 
Met 5 praktische tips laat ik je zien hoe je van Aaaaaahhhhhh BAH naar Oohmmmmmmmm ZEN gaat en eindigt met een stuk chocoladetaart ;-)

Moodboarden of mindmappen

Van idee tot doel
Een tijdje terug had ik een leuk gesprek met een startende ondernemer. Zij had haar idee nog niet helemaal helder voor ogen, maar was en is wel superenthousiast. Het bracht mij weer terug naar de start van mijn eigen bedrijf en hoe ik mijn idee en eigen bedrijf van de grond kreeg. Het resulteerde in een korte praktische pdf-handleiding met de titel een eigen bedrijf, maak je eigen moodboard. Je vindt 'm in de bijlage. 


Moodboarden of mindmappen is een leuke manier om van jouw idee(-ën) tot jouw doel te komen.

Het kan je helpen bij de opzet van je bedrijfsplan, maar ook tijdens het ondernemen.       

Probeer het maar eens uit, het is een leuke manier om datgene wat in je hoofd zit helder voor ogen te krijgen zodat je met een gericht actieplan tot jouw uiteindelijke doel of jouw missie komt.  

Middelen van inkomsten

Heb jij de afgelopen jaren, vanaf ongeveer 2012, een wisselend inkomen gehad, bijvoorbeeld doordat je minder of meer bent gaan werken, of heb je om een andere reden een wisselend inkomen gehad? Vraag dan om middeling bij de Belastingdienst. Dat kan soms leiden tot een leuke belastingteruggaaf!

Gratis toetsen
Wil-lem zoekt dit voor jou uit door jouw inkomsten te toetsen aan een berekening. Het berekenen van deze zogenaamde inkomensmiddeling is gratis! 

De Week van het geld 2019

Van 25 t/m 29 maart vindt De Week van het geld 2019 plaats! Het doel van deze themaweek is om kinderen te leren omgaan met geld. Supervet, cool, gaaf vind ik dat want je kunt daar niet vroeg genoeg mee beginnen!

Wat heb jij geleerd?
Vanuit huis heb ik meegekregen dat je moet werken voor je centen. Mijn 2 zussen en ik kregen al op jonge leeftijd 'taken' in huis: deed je de afwas, dan kreeg je een x-bedrag en voor het schoonmaken van de badkamer weer zoveel, enz. Ook hadden we allemaal een spaarpotje en legden onze ouders een spaarrekening voor ons vast bij de bank dat langzaam maar zeker groeide. Vanuit huis, goed voor elkaar dus, tenminste het werken en sparen is mij goed bijgebracht. Maar van mijn school staat mij niks meer bij, vreemd!?

Hoe was dat bij jou? En hoe is dat bij jouw kinderen?

Heb jij je geldzaken goed op orde?
Nu met heel wat jaartjes achter me, wijzer met de jaren enzo....;-)
én met mijn eigen bedrijf weet ik dat het niet alleen maar draait om werken en centjes opzij zetten. Maar dat het ook een kwestie is van:

Ondernemen is heel veel ballen in de lucht houden

Als ondernemer komt er veel op je af. Denk daarbij aan je website onderhouden, marketing, nieuwe ideeën uitwerken, maar ook je administratie op orde houden.

Onder je administratie vallen in ieder geval alle:

*facturen die je naar je klanten verstuurt
*alle facturen die je van derden, leveranciers hebt ontvangen

*alle bonnen die je bij winkelaankopen ontvangt

*alle bankafschriften, elk +bedrag of elk -bedrag moet uit te leggen zijn naar de belastingdienst toe
*kasoverzicht (als je contant geld ontvangt, bv in een winkel)
*voorraadadministratie (bij verkoop van producten)
*uren die je aan je bedrijf besteedt (urenregistratie!)
*kilometers die je voor je bedrijf maakt (kilometerregistratie!)
*agendaregistratie

Nog regelmatig zie ik foute facturen voorbij gaan of wordt er een verkeerd btw-percentage gehanteerd. 

Met een BTW Handleiding!

Heb jij al een businesscoach?


Hoe was jouw dag? Hoe was jouw maand? Loop je ergens tegenaan? Zullen we even sparren?


Herken je dat? Mis je dat ook wel eens? Collega's, een sparring partner of iemand die jou coacht bij jouw bedrijf? 


Ik in ieder geval wel, zeker in deze afgelopen drukke maanden miste ik mijn oud-collega's. 

Wist je dat veel ondernemers tegen bepaalde struikelblokken aan lopen. Daarom is het fijn om een sparring partner te hebben, dat kan een mede-ondernemer zijn of een businesscoach. Iemand die jou aanmoedigt vanaf de zijlijn of iemand die jou even een schop onder je kont geeft en jou aanzet om jouw dromen om te zetten tot concrete stappen.

Zelf heb ik veel baat bij een coach, iemand die mij de juiste richting weet te wijzen. 
Heb je het gevoel dat je maar niet vooruit komt of juist achteruit gaat. Of je groeit en je vindt het lastig dit in goede banen te leiden, ga dan op zoek naar een businesscoach. Ik heb zelf goede ervaringen met:

Ik ga op reis en neem mee ........

Ik hoop dat alles goed gaat met jou en je bedrijf?

Hier bij WIL-LEM wordt hard gewerkt achter de schermen en een aantal nieuwe ideeën komen langzaamaan van de grond. 

Ook staan er nog een aantal aangiften inkomstenbelasting op de to-do lijst die in juni/juli/augustus afgerond worden.

Maar eerst ga ik deze week nog een paar dagen weg om even te ontspannen, te genieten en het heugelijke feit te vieren dat mijn zus 50 levensjaren oud is geworden!

Ik geloof dat het belangrijk is dat je je als mens maar zeker als ondernemer blijft ontwikkelen. Blijf werken aan je eigen potentieel, blijf groeien, leer door studie en boeken en leer van anderen!

Op mijn vakantie neem ik een aantal mooie boeken mee. Ik deel ze graag met je want een van deze boeken kan zomaar een enorme impact op jou en jouw bedrijf hebben.

De weg naar een financieel onbezorgd leven

De weg naar een financieel onbezorgd leven

Hoe gaat het met jou?

Loopt alles op rolletjes of is er nog veel werk aan de winkel?

Leef je een financieel onbezorgd leven of ben je nog niet helemaal daar? Of heb je misschien zelfs een boel financiële zorgen? 

Bij WIL-LEM gaan we voor een financieel onbezorgd leven voor alle kleine zelfstandig ondernemers. 

En met klein bedoel ik niet dat je niet groots mag denken. Absoluut niet zelfs, DENK GROOT, DROOM GROOT. Of zoals Walt Disney het zo mooi heeft gezegd: 'If you can dream it, you can do it'. 

Maarre...hoe doe je dat nu hè financieel onbezorgd leven. 

Alleen maar een mooie droom hebben, is natuurlijk niet voldoende. Je moet jouw droom in de wereld zetten. Je moet jezelf durfen laten zien en een zeer duidelijk doel voor ogen hebben. Want om je droom werkelijk het levenslicht te laten zien, heb je een duidelijk plan nodig. 

En om financieel onbezorgd te kunnen bestaan heb je een financieel plan nodig.

Een klavertje 4 voor jou

Na de Regenboog en de Pot met Goud komt het Klavertje Vier

Ga jij ook wel eens op zoek naar een Klavertje 4?

Ná de nieuwsbrief van 16 januari over de Regenboog en de Pot met Goud gaat de zoektocht naar een financieel onbezorgd leven verder. 

Dit keer gaat de zoektocht verder met wederom 3 tips zodat jij als mens én als ondernemer met een gerust hart vol voor het leven én voor jouw bedrijf kan gaan.

Zonder financiële zorgen!

Het Klavertje 4 is een symbool voor geluk en voorspoed. De 4 blaadjes staan voor hoop, geloof, liefde en geluk.

Doe jij dat ook wel eens op zoek gaan naar een Klavertje 4? Weet je dat ze heel zeldzaam zijn en dat je dus goed moet zoeken wil je er eentje kunnen vinden.

Ik deed het letterlijk, in tijden waarin het allemaal niet zo lekker liep, speurde ik daadwerkelijk naar klavertjes 4 in weilanden, parken, bossen. Al mompelend, scheldend liep ik door velden...potverdikkie alleen maar klavertjes met drie blaadjes ;-). Mijn 2 harige amigo's speurden vrolijk met me mee, maar helaas resultaat bleef uit.

Eigen potentieel    
Na een slechte periode werd ik wakker en ik dacht: 'vanaf vandaag gaat het anders, ik ga mijn eigen Klavertje 4 creëren. Geef jezelf een schop onder je kont en ga hard werken aan je eigen potentieel. En zo ging ik aan de slag en kwam steeds een stapje verder met 2 hele duidelijke doelen voor ogen. Een persoonlijk doel en een businessdoel.